Buitenissige bonussen bij een pensioenfonds? Onmogelijk!

Echt gebeurd is geen excuus, stelde schrijver Gerard Reve ooit. De werkelijkheid is veel te ongeloofwaardig om als uitgangspunt te dienen voor fictie. Stel dat je een roman zou schrijven over een adviseur bij een pensioenfonds, die buitenissige bonussen in de wacht weet te slepen. Onmogelijk, zou de lezer denken. Ook al zou het waar gebeurd zijn, schrijver, maak er een bankier van. Wij, de lezers, geloven niet dat er zo met onze oudedagsvoorziening gesold wordt.

Lees verder

Niet Mark Rutte, maar Carola Schouten weet wat visie betekent

“Wat er in mijn visiedocument staat, zal doorklinken in het toekomstige beleid. En zo niet, dan mag iedereen me op de vingers tikken.” Minister Schouten van landbouw, natuur en voedselkwaliteit, presenteerde afgelopen weekeinde, een jaar na haar aantreden, haar toekomstvisie op de sector. Heel wat sneller dan collega Rutte, die hier al een meer dan een decennium mee worstelt. Dat lucht op, moet ze gedacht hebben. Of niet. Hangt ervan af hoe je tegen dat begrip ‘visie’ aankijkt.

Lees verder

Liefde op de werkvloer is niet door contracten in te dammen

Het was een spetterende lente vol heimelijke liefdesaffaires: de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen werd op non-actief gezet vanwege een verzwegen relatie met een andere hoofdofficier, en bij GroenLinks konden voorzitter Marjolein Meijer en haar partijgenoot en Kamerlid Rik Grashoff hun biezen pakken nadat hun relatie was uitgelekt.

Lees verder

Het vermogen van de superrijken

Vlak voordat wij, rijken der aarde, massaal op weg naar Schiphol gingen, bracht Capgemini voor de 22ste keer The World Wealth Report uit: de nog veel rijkeren der aarde hebben hun vermogen zien verdubbelen. Gezamenlijk heeft het vermogen van deze superrijken nu een waarde van 70.300.000.000.000 dollar. Kunt u dit uitspreken?

Lees verder

Onze jeugd lijdt aan prestatie-angst

Eerst waren het de jeugdige hockeyers die we niet langer aan selectietrainingen willen blootstellen, omdat dit “tot te veel stress bij de sportende jeugd” leidt, zoals de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) stelde. Nu zijn het de jongvolwassenen die dreigen te bezwijken onder de prestatiedruk in onze samenleving.

Lees verder